Niektóre remonty bywają przyjemnością, inne – są powodem wielu zmartwień i złości. Kuchnia jest pomieszczeniem, które wymaga od nas dokładnego zaplanowania każdej, nawet najmniejszej renowacji. Dlaczego? Przestrzeń kuchenna narażona jest na działanie wody i wysokiej temperatury, a przy tym musi gwarantować domownikom higieniczną czystość i ochronę przed wilgocią czy pleśnią. Ekspert z firmy Bostik podpowiada, jak poprawnie uszczelnić newralgiczne punkty w kuchni.
Nawet najdokładniej zaplanowany i zrealizowany projekt kuchni może stracić na estetyce poprzez pojawienie się czarnego nalotu biegnącego wzdłuż zlewu czy blatu. Zbiera się on w miejscach, które są szczególnie narażone na działanie wilgoci i zmiennej temperatury. Na takie niedogodności narażone są przede wszystkim kuchnie. Dodatkowo woda, która skrapla się w procesie gotowania lub zbiera w zakamarkach podczas mycia naczyń, może doprowadzić do trwałego zniszczenia mebli. Zaniedbane pomieszczenie może być także przyczyną problemów zdrowotnych domowników. By temu zapobiec, należy właściwie uszczelnić wszystkie miejsca styku.
Silikonowy ratunek
Rozwiązaniem, które pomoże w zabezpieczeniu kuchni, jest silikon. Jest to produkt, który odporny jest na promieniowanie UV, działanie chemii zawartej w detergentach czy zmienną temperaturę, a także na trwałe zanurzenie w wodzie. Stąd silikon jest preparatem używanym do uszczelniania blatów kuchennych, krawędzi zlewozmywaków czy listew. Na rynku dostępne są dwa rodzaje silikonów – neutralne i octowe.
– Silikony neutralne nie mają ograniczeń, jeśli chodzi o rodzaj powierzchni, na której można je zastosować – poza niektórymi tworzywami (PE, PP, PTFE, PC, PMMA), gumą i bitumami. Są to także preparaty bezwonne. Ten rodzaj silikonu sprawdzi się w przypadku uszczelniania przestrzeni kuchennej. Natomiast silikony octowe, choć trwalsze i bardziej odporne na trudne warunki, mogą doprowadzić między innymi do zmatowienia tworzywa lub rozwarstwienia laminatów. Słabiej trzymają też na powierzchniach o odczynie zasadowym np. wapiennych. – mówi Wiktor Loręcki, Specjalista ds. Uszczelniaczy, Pian i Klejów Montażowych Bostik.
Wyjątkowe cechy
Wybierając odpowiedni silikon do uszczelnienia newralgicznych punktów i miejsc styku w kuchni, szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy dany produkt wyróżnia odporność na rozwój różnego rodzaju mikroorganizmów. Ważne jest także, by silikon, który zostanie zastosowany w miejscu, w którym przechowuje się żywność, nie stanowił zagrożenia dla zdrowia. Poszukując odpowiedniego rozwiązania, warto więc zwrócić uwagę, czy silikon posiada certyfikat ISEGA. Potwierdza on bezpieczeństwo silikonu względem ludzi oraz możliwość uszczelniania obszarów, w których dochodzi do kontaktu z żywnością – takich jak blaty, spiżarnie czy chłodnie.
– Kolejną cechą dobrego silikonu do zastosowania w kuchni jest jego odporność na działanie mydła i innych detergentów, które na co dzień wykorzystywane są do czyszczenia powierzchni kuchennych. Wysoka trwałość produktu, który nie zostanie zmyty lub uszkodzony podczas codziennych czynności, pozwala cieszyć się bezpieczeństwem oraz nienaganną estetyką naszej wymarzonej kuchni – dodaje ekspert z firmy Bostik.
Jak uszczelnić newralgiczne miejsca w kuchni?
Silikon użyty w zaciszu domowym nie powinien sprawiać trudności zarówno w przygotowaniu powierzchni, aplikacji produktu, jak i zachowaniu czystości. Warto szukać nowoczesnych rozwiązań, dzięki którym każdy majsterkowicz będzie mógł uszczelnić kuchnię samodzielnie. A jak to zrobić?
– Przed przystąpieniem do nakładania silikonu należy dokładnie oczyścić dane miejsce oraz zabezpieczyć boki szczeliny taśmą malarską. Pozwoli to na wygodną aplikację preparatu bez ryzyka zabrudzenia pozostałej przestrzeni. Silikon warto nakładać płynnym, lecz zdecydowanym ruchem. Po nałożeniu uszczelniacza z kartusza, wypełnioną powierzchnię warto również spryskać finisherem. Po wykonaniu tych czynności należy wyprofilować fugi za pomocą palca lub specjalnej szpachelki. W celu zapewnienia pełnego zabezpieczenia, silikon warto zastosować nie tylko przy zlewie i blacie, ale także we wszystkich miejscach na styku ścian, mebli i sprzętów AGD – szczególnie lodówki, okapu oraz płyty kuchennej. Jest to prosty i skuteczny sposób na ochronę przestrzeni kuchennej przed wodą i tłuszczem, które zbierają się podczas codziennego gotowania. – radzi ekspert firmy Bostik.
Do zadań spe… codziennych
Wyjątkowym produktem, który idealnie sprawdzi się do uszczelnienia powierzchni kuchennych, jest Bostik Perfect Seal Kuchnia Silikon Neutralny. Jest to rozwiązanie, które w przeciwieństwie do tradycyjnych silikonów, nie zawiera w swoim składzie kwasu octowego, dzięki czemu może być bezpiecznie stosowany niemal wszystkich podłożach. Silikon naturalny Bostik Perfect Seal to produkt, który pomoże w skutecznym i trwałym uszczelnieniu kuchennych zakamarków – blatów, mebli, zlewu czy listew. Preparat dostępny jest w dwóch wariantach kolorystycznych: białym i transparentnym.
Bostik Perfect Seal Kuchnia Silikon Neutralny
Pojemność: 280 ml
Producent: Bostik
O firmie Bostik:
Bostik to wiodący na świecie specjalista w zakresie chemii budowlanej, rynku konsumenckiego i klejów przemysłowych. Od ponad stu lat opracowuje i dostarcza innowacyjne oraz inteligentne rozwiązania do uszczelniania i klejenia, które są dostosowane do potrzeb kształtujących codzienne życie. Firma Bostik obecna jest w 45 krajach, w których reprezentują ją 54 centra produkcji, dystrybucji, sprzedaży i administracji.