Jak zaprojektować kuchenną strefę zmywania?
Modernizacja lub aranżacja strefy zmywania od podstaw wymaga przemyślanego projektu, który obejmie rozwiązania zapewniające najwyższy poziom ergonomii i wygody. Przystępując do prac remontowych, warto więc przemyśleć układ i wyposażenie strefy nie tylko pod kątem estetycznym, ale przede wszystkim – funkcjonalności, w tym wielkości i rodzaju wybieranych modeli zlewozmywaka oraz baterii.
Obróbka produktów spożywczych do gotowania, ręczne mycie uciążliwych zabrudzeń na naczyniach i przygotowywanie akcesoriów do sprzątania przestrzeni domowej – liczba prac, których wykonanie wymaga wygodnej strefy zmywania jest spora. „Kuchenne centrum dowodzenia” powinno być jednak nie tylko funkcjonalne, ale również solidne i trwałe, by sprostać niełatwym warunkom codziennej, intensywnej eksploatacji.
Wystrój inspirowany codzienną pracą
Segregacja żywności, mycie poszczególnych produktów, obieranie i krojenie warzyw, owoców czy mięsa, przygotowywanie i końcowo gotowanie – proces obróbki jedzenia stanowi bazę decydującą o przyszłym wyglądzie kuchni. Dzięki dostosowaniu kolejności stref roboczych do specyfiki naszej codziennej pracy, funkcjonowanie w tego typu wnętrzu stanie się niezwykle wygodne – między innymi poprzez wyeliminowanie konieczności przenoszenia produktów do oddalonego od aktualnego stanowiska punktu. Pierwszą w ciągu roboczym powinna być strefa zapasów, w której gromadzimy produkty. Dalej lokujemy przestrzeń przechowywania przeznaczoną na sprzęty kuchenne i akcesoria. Stanowisko trzecie to „kuchenne centrum dowodzenia” czyli zlewozmywak i dopasowana bateria – uzupełniająco także zmywarka. Następnie aranżujemy strefy: przygotowywania i gotowania.
Zlew do zadań dużej wagi
Umycie dużych blach lub garnków, napełnienie czajnika, wysokiego wazonu albo wiadra to zadania, które bywają problematyczne ze względu na nietypowe i nieporęczne gabaryty tych przedmiotów. Dlatego im większa komora zlewu, tym łatwiej wykonać tego rodzaju czynności. W niewielkich kuchniach lub we wnętrzach, w których zainstalowana jest zmywarka, wystarczający będzie zlewozmywak jednokomorowy z ociekaczem. Ważne jednak, by głębokość i wymiary miski były możliwie duże – oczywiście proporcjonalnie do możliwości metrażowych pomieszczenia. Istotny jest również materiał, z jakiego wykonane jest wyposażenie. Największą popularnością wciąż cieszą się modele ze stali nierdzewnej, które przy dobrych parametrach i dużej trwałości charakteryzują się też niewysoką ceną. Często wybierane są również zlewy konglomeratowe, zbudowane z odpornej na uszkodzenia mieszanki kamienia i elastycznych żywic, których dodatkową zaletą jest możliwość barwienia na wiele kolorów, co pozwala dopasować zlew do kolorystyki całego pomieszczenia. Na rynku dostępne są także sporo droższe, ale za to efektowne modele wykonane z granitu, które wyróżnia wysoka trwałość. Ich duża waga sprawia jednak, że konstrukcja mebli, w których będą one montowane, wymaga wzmocnienia.
Z perspektywy wygody użytkowania, ważne jest by dobrać zlew dopasowany do indywidualnych potrzeb domowników – i tak, osoby praworęczne powinny mieć ociekacz po lewej stronie, a leworęczne – po prawej. Jednak nawet najwygodniejszy zlewozmywak nie spełni swojej funkcji bez odpowiednio dostosowanej baterii.
Bateria do kuchennych zadań specjalnych
Różnorodne wymiary i kształty przedmiotów, które zmywamy lub napełniamy wodą sprawiają, że bateria kuchenna powinna przede wszystkim być możliwe elastyczna względem naszych potrzeb i zapewniać szeroki zakres ruchów. – Jednym z podstawowych elementów funkcjonalnej baterii zlewozmywakowej jest obrotowa wylewka, która umożliwia bezproblemowe włożenie do zlewu dużego przedmiotu lub kierowanie strumienia wody do wybranej komory – mówi Katarzyna Choniawko, ekspert firmy Armatura Kraków. – Bardzo przydatny jest również wyciągany natrysk, który ułatwia dokładne opłukanie nawet wyjątkowo nieporęcznych garnków lub napełnienie wiadra czy konewki. Doskonale sprawdza się on szczególnie w przypadku zlewów z niewielką komorą, która istotnie ogranicza możliwość operowania przedmiotami – dodaje ekspert. Ważna jest także wysokość baterii – gdy wynosi ona 310-350 mm, zminimalizowane zostaje ryzyko rozchlapywania wody, ale komfort prac w obrębie strefy zlewozmywakowej jest wciąż zachowany.
Innym bardzo ciekawym estetycznie i jednocześnie zwiększającym funkcjonalność rozwiązaniem w strefie zmywania jest armatura z bocznym uchwytem. – W zależności od specyfiki przestrzeni, wybierać można między modelami z dźwignią uniesioną ku górze lub uchwytem boczno-skośnym, w którym przepływ otwierany jest do dołu – dodaje Katarzyna Choniawko z firmy Armatura Kraków. – Takie rozwiązanie nie tylko wygląda elegancko i nowocześnie, ale również zwiększa komfort użytkowania, zapewniając płynną i wygodną regulację strumienia – tłumaczy ekspert. Ze względu na to, że odpowiednie doświetlenie strefy zmywania to podstawa, na potrzeby kuchni, w których zlew znajduje się bezpośrednio pod oknem, stworzone zostały baterie ze składanym wylotem, dzięki któremu armatura nie blokuje otwierania skrzydła na pełną szerokość.